A végén mindenki összeáll majd egy képpé

Kevés olyan szép dolog van a világon, mint amikor családot és barátot az asztal köré ültetve az ember úgy érzi, ennél többre már nincs szüksége a gazdagsághoz. Főleg ha az asztal is jól meg van rakva, s kézről kézre jár a kerti grillen sült thüringiai bratwurst (whollosi nagy örömére).

Bár a németországi büfékben kapható burgerek esetében ugye a kolbász a zsemle két oldalán minimum 5-5 centire is kilóg, és a kelet-német hangulatot is nehéz reprodukálni, azért a vendéglátók kitettek magukért, hogy jó barátok jót egyenek (ahogy a filmekből tanulták), körben a kicsiny konyha kicsiny asztala körül.

A bratwurst elé padlizsánkrémet készítettem, nem az elsőt, de végre megértettem, miért fontos, hogy parázs fölött süljön, fonnyadjon az eggplant. (A füstös ízt, azt a pluszt képtelenség elérni sütőben.) Padlizsánkrém túl sokféle is van, a vinetta/vinite azonban (ahogy Romániában/Erdélyben készítik) a legjobb. Ha magunkba akarjuk gyűrni a vinetta készítésének rejtelmeit, először is keressünk egy transzilvániai leányzót, ki mást. A(z igazi) padlizsánkrém ugyanis sokaknak kényes ügy. Egy-egy férfi házasodásának feltételéül szabja, hogy jövendőbeli asszonya tudjon vinetét készíteni. Magam is közelről ismerek egy számomra fontos, hasonló elveket valló személyt, így hát kénytelen voltam elsajátítani a receptet.

A padlizsán a francia lecsó fő alapanyaga. Nevezik még török- és kékparadicsomnak is. S nem véletlen, hogy tojásgyümölcsnek is hívják. Az eggplant angolszász nyelvterületen terjedt el, mert egyes, régebben népszerű fajtái szárnyas (de nem strucc) tojásokra hasonlítottak.  Innentől keletre már ezer évek óta termesztik és eszik, nálunk kicsit késve fogant meg a fogyasztása. Július közepétől indul a szezon, még szép, hogy ez az árakon is meglátszik. Vineta város (sőt, film is) van, pontosabban volt, a vendek egykori híres kereskedővárosa a messzi északon, amíg a dánok el nem pusztították.

Amilyen nagy lelkesedéssel vásárolt be, olyan vicces, ahogy whollosi fej vakargatva áll a tintahalak fölött. A garnélák megpucolásához különösebb tudomány nem kell, de előbbiek előkészítéséhez kell némi telefonos segítség. Azért nincs is romantikusabb, mint amikor puhatestűeket beleznek az ember lányának, nemde?

Vacsora közben pukkant pár üveg bor, miután mindenki megitta a maga sörét. A gyümölcsízű sörök nagy kedvenceim, bármennyire is a sör megszentségtelenítésének tartják egyesek. Azért nem a radleres vonalról van szó, de egy jó meleg nyári napon könnyen megcsúszik az ember kezében egy málnás Hooegarden vagy egy meggyes Kriek, melyek a könnyedség ellenére hamar az ember fejébe szállnak.

Szemezgetve a borsorból: Riczu-Stier rozé segít az első falatoknak, nem lehengerlő, de szép és elegáns, személy szerint most jobban is esik, mint a Dúzsi kékfrankos. A (Remete) Vesztergombi kadarka ritka ajándék, úgyhogy megadjuk neki a kellő időt és tiszteletet, fűszer és játékosság, kellem a torokban. A Béres tokaji Holdezüstje külön kategória, magunktól ritkábban bontanánk félszáraz bort, pedig ez a házasítás most nagyon ott van, amennyibe kerül, annyiért szinte ingyen van. Hát, kedves barátaim, köszönöm. Aki itt volt, vagy aki gondolt ránk messziről, hogy itt lenne, s azok is, akik legközelebb ülnek az asztal köré.

(A kép innen van, onnan, ahol csak pingvinek élnek.)


Terjesztem Facsén
a_zseni 20 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr983037227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elijah_Baley 2011.07.05. 14:52:31

asszem ez így egyben mehet a modorosblogra modern multikulti cimkével...

Emmet Ray 2011.07.05. 15:09:47

A román vânăta-vinete magyarosítása a vinetta.
Ők tesznek bele zúzott fokhagymát is és általában majonéz nélkül készítik, a magyar vidékeken apróra vágott vöröshagymával, majonézzel, fokhagyma nélkül készül.

Jossarian 2011.07.05. 15:13:25

@De gustibusaut bene, aut nihil: @pöffeteg: harom a magyar igazsag! :D mar vehetik is le a cimlaprol... :D

ProleStar 2011.07.05. 15:13:30

Ha hozzám jöttél volna feleségül, akkor senki se hiányolta volna ezt az izé krémet...

Egyébként mi ez???

Elijah_Baley 2011.07.05. 15:17:16

@ProleStar: mifelénk itt a magyar ugaron csak padlizsánkrém.

ProleStar 2011.07.05. 15:21:01

@De gustibusaut bene, aut nihil: Nem vagyok már pelyhes kiskakas, de még sosem ettem ilyet. Padlizsánt is csak görögországban ettem, muszakában...

Jó ez az izé? Érdemes megkóstolni? Hol adnak ilyet?

mxplanet 2011.07.05. 15:27:35

babaganoush...
tudok csinalni, mert kenytelen voltam megtanulni, de minek?!?!?!

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.07.05. 15:40:13

Nem kell ahhoz tűzön sütni!

Én úgy csinálom, hogy veszek 2 kg padlizsánt és 1 kg parikát. Becsomagolom őket egyenként alufóliába és beteszem a sütőbe 1 órára maximiális hőmérsékleten.

Aztán kiveszem és meghámozom őket. Beleteszem az egészet egy nagyméretű fatálba. Aztán hozzteszek 2-3 nagy fej, apróra vágott fokhagymát és fél kilónyi, szintén apróra vágott, hámozott paradicsomot.

Majd sót és olívaolajat adok hozzá, s mozsárral ütögetem, nyomkodom nagy erővel 10 percig, míg homogén massza nem lesz belőle.

Kész!

mxplanet 2011.07.05. 15:51:25

@max val birca man: en meg meg sem hamozom. minek?

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.07.05. 15:53:18

@mxplanet:

Lehet úgy is, de úgy durvább, darabosabb.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.07.05. 16:03:01

Igazán eldönthetted volna, hogy magyarul írsz, vagy milyenül. Eggplant, idézőjel nélkül, egyszercsak oda? Vinetta, vinite, vinete? Francia lecsó, aminek az "eggplant"-tel szemben nincs magyar neve, viszont magyar szövegben kiválóan használható, mi több, használatos francia van? Ez címlapon? Ez vicc? Egyébként valóban, Modorosra vele. Utána mehet a hsz-em is, belátom.

ProleStar 2011.07.05. 16:14:47

A poszt tolója után már lehet értekezni a kommentelőkről is?

Csak azért, mert egyesek olyan betűket használnak, amik nincsenek is klaviatúrán...

A betű fölött kalap és bili, az meg mi???

hamilkar 2011.07.05. 16:25:02

Egy kolléganőm Székelyföldön megtanulta, isteni. Pedig én a padlizsánt minden egyéb formában ehetetlennek tartom...

MarbleC 2011.07.05. 16:55:35

Hol sikerült málnás Hooegardent szerezni?
Imádtam Belgiumban.

KopaszMercis 2011.07.05. 17:07:25

minek bele olaj vagy majonez? anelkul is lehet jot csinalni nem?

kene nekem vmi jo recept... ami dietas es nincsen benne ilyen szemet

a_zseni 2011.07.05. 17:17:27

@MarbleC: csaltunk:) Belgiumból hozták ajándékba.

Elijah_Baley 2011.07.05. 20:54:28

@ProleStar: van aki szereti, görög eredetű amúgy, szal görögben konkrétan van minden boltban, csak kicsit pikánsabb ízű mint a székely verzió, pesten lehet kapni a székelykapu étteremben, boltban nem igazán láttam.

rekanna 2011.07.14. 12:55:12

@Emmet Ray: erdélyi származású vagyok, Székelyföldön biztos, hogy nem tesznek bele fokhagymát. Majonéz változó.
én vinétének hívom :)
@max val birca man: tök jól hangzik a recepted, de ez nem vinété/padlizsánkrém!
@mxplanet: meghámozni azért kell, mert a nagymamám így tanította :), de azt hiszem a padlizsán héja mérgező vagy csak kesernyés ízt ad.
@KopaszMercis: az olaj elengedhetetlen feltétele a vinétének, (úgy mint az összes többi felsorolt hozzávaló) az olaj miatt lesz krémes állagú. lásd majonéz.
a majonéz plusz ízt ad neki, aki szereti, tegyen bele, aki nem, ne ;)
@De gustibusaut bene, aut nihil: eredetét tekintve dél-kelet ázsiai a padlizsán.boltban is lehet kapni (cba, kaiser's, spar), ezek közül sztem egyik sem közelíti meg a saját készítésűt, de lehet venni előkészített padlizsánt, amiből a hagyma, az olaj és a citrom hiányzik, illetve a már említett füstös íz!

rekanna 2011.07.14. 12:56:42

délkelet-ázsiai :)
süti beállítások módosítása