Kisesti kolbászzsírral, medvehagymával

Ha az ember kisüt egy kis kolbászt, amit a disznóvágásról lovasított meg, tegye ezt bő házi zsírban (lehet ez disznó, kacsa, bármi). Nem csak a kolbásznak tesz jót, hanem ha megmentjük a zsírt, azt még jó sokáig kenegethetjük friss kenyérre. A narancsos színvilág kifejezetten jól mutat, és még szebb, ha a tavaszi kirándulások alkalmával leszedett medvehagymával dobjuk fel. Pajtásokkal fröccsös összezördülésre kiválóan alkalmas, ennél olcsóbb vacsorát nem nagyon lehet elképzelni.

Mielőtt ódákat zengenék még a kolbászzsírról, mélyedjünk el inkább a medvehagyma-témában. A vadon, erdőben termő növény gyakorlatilag minden bajunkra jó. Pontosabban mindenre nem, de rendkívül jótékony élettani hatásai vannak. S bár fűszerként, hozzávalóként izgalmas alapanyag, meg sokféle módon lehet felhasználni, leginkább frissen fogyasztva élvezhetjük a jó hatásait.

Azontúl, hogy ne keverjük össze a gyöngyvirággal (a fokhagyma illat segíti azonosítani a medvehagymát), leginkább arra ügyeljünk, hogy okosan gyűjtsük. Egyre többen kattannak rá erre a zöld jóságra, s repülnek ki az erdőszélre letarolni a termést. Egy-egy növényről egy, de legfeljebb két levelet szedjünk, és ne tépjük-húzzuk, hanem csippentsük le a körmünkkel.

Itt egy kis galéria kedvcsinálónak fotós Mátétól.


Terjesztem Facsén
gasztroszexisták 3 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr752771525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

StirlitZ 2011.03.26. 15:30:19

Már jó régen kutatok medvehagyma termő helyek után, de hiába. A többi kutakodó hétpecsétes titokként őrzi a fellelhetőségét.

gasztroszexisták · http://gasztroszex.blog.hu/ 2011.03.26. 20:27:17

@StirlitZ: elvileg minden tölgyes-bükkös erdőben megtalálható, bár tapasztalataim szerint tényleg ilyen eldugott kis szigeteken fordul elő...mondjuk a mecsek környékén könnyű, ott nem tudsz másra lépni.
süti beállítások módosítása