A Tescóból vegyem a parmezánt?

Amikor az ember először érdeklődni kezd aziránt, hogyan főzhet magának friss és valódi alapanyagból vállalható minőségű vacsorát, általában hamar felfedezi, hogy az olasz konyha számos könnyen elérhető alapanyaga jelent minőségi ugrást, egyszerűbb ételek elkészítésénél is.


Grana Padano közszolgálatilag

Összefügg ezzel, hogy néhány év alatt sokat javult az ilyen jellegű alapanyagok kínálata is, főleg vidéken. (Még ha sok tekintetben ez a kínálat botrányosan szűk is, és alig találni olyan csemegeboltot, amelyik túlélné működése első évét.)

Népszerű szakácskönyveinken ez nem látszik, de itthon újdonság a konyhákban a balzsamecet, a bazsalikomos pesto, a durumtésztából készült penne és a parmezán is. Biztosan az, mert nagyanyám értetlenül szemléli őket és anyám főztjében is idegen elem mindegyik.

A parmezánsajt esetében ezt tetézi, hogy (pláne vidéken) továbbra is nehezen hozzáférhető egy rendes grana padano vagy parmigiano reggiano. Mivel ez a két sajt eredetvédett, nem hívhatják így, ami nem az. Ami egy magyar üzletben ilyen néven kapható, az jó esetben igazi, aminek kicsit más a neve, azzal viszont már legyünk óvatosak.

A pécsi lakos szerző visszatérő problémája, hogy a rövid ideig élő, mérsékelten vonzó sajtbolt is elég gyorsan bezárt a belvárosban, viszonylag nehéz így a megbízható beszerzésről gondoskodni. Kevés alternatív lehetőség maradt. 

  1. Az egyes számú, szerintem vállalható, de kétségtelen engedményekkel járó kompromisszum a vákuumcsomagolt grana vagy parmigiano szelet vásárlása, egy ilyenből sose baj ha van a hűtőben. Fő érv mellette a tolerálható ár (5000 alatt/kg például Aldiban vagy Metróban), valamint az, hogy mivel eredeti termékről van szó (látszik a héjra nyomtatott egyedi jelzésekből), így is rendkívül jó minőségűek (főleg más bolti sajtfélékkel összevetve).
  2. Konkrétan a Tescóban van a sajtpultban Grana Padano (Pannónia fővárosában a kertvárosi és a makay úti egységben is). Bármekkorát vágnak, még egészen kicsit is, ha csak próbálkoznánk. 5000 körül volt, mikor legutóbb néztem.
  3. A Dél-Dunántúl hőse, a holland sajtárus ember. Tökjó olasz sajtválasztéka is van, és a nemrég fellelt honlapján már menetrendet is közöl arról, mikor árul Pécsen, Kaposváron vagy éppen Fonyódon. Elég rosszul számol (de sokszor a saját kárára), viszont szívélyes is.

Kevésbé közszolgálatilag pedig emlékezzünk vissza a Parmigiano Reggiano legbetegebb, de egyben legnyáltermelőbb reklámjára is!

 

 


Terjesztem Facsén
RMP 11 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr182762364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metag (törölt) 2011.03.29. 11:10:26

a választék valóban sokat javult, de a helyzet sztem továbbra is elkeserítő. főleg annak tekintetében, hogy horror összegeket kérnek a normális sajtokért, azokért a termékekért, amelyek külföldön éppen a jó ár-érték arányukkal győznek meg. a középkategóriás sajtokat nálunk rögtön a felső kategóriába sorolják, ami egyenesen pofátalnság, leginkább azért, mert mégsincs más választás, ha jó sajtot akarsz venni.
(most a termelői sajtokról - amelyek között van számos kiváló guriga, és mégis szinte kivétel nélkül képtelenek az állandó, stabilan kiszámítható színvonalat hozni - inkább nem is beszélek)

qmatron · http://fattyboom.blog.hu 2011.03.29. 12:05:35

Volt egy bolt régen, Casa Italia névre hallgatott Pécsen a Rákóczi úton egy belső udvarban ott elég sok alapanyagot be lehetett szerezni és rendelésre is hoztak bármit. A sajtokat akkor tervezték forgalmazni mikor utoljára jártam náluk (kb. egy éve). Létezik még ez a bolt?

RMP 2011.03.29. 13:30:55

@qma: Talán ez lehetett/lehet? www.bama.hu/adatbazis/szolgaltato/1092

A honlapból nem sok derül ki...

kontratenor 2011.03.30. 09:51:12

Budán a Fehérvári úti piacon szoktam venni, a bejáratnál rögtön balra a tejesnél. Fixen 3600 kilója a kimért Grana Padanónak, a héten meg érthetetlen módon 2500-ért dobja utánad a máskor 4000-ért (az se sok!) árult Pecorinót. Vidéki vagyok, tesómnak is viszek haza néha. Beszéld meg valami pécsi haveroddal, de a sajtnál akár egy felúttal is kijöhet olcsóra*. A parmezán lereszelve jól újratömöríthető, oszt mehet a mélyhűtőbe.
A zárószóról meg ez villant be:
www.youtube.com/watch?v=tVw_4AmjcvA

*az infóért cserébe egy doboz medvehagymát kérek gyorspostával: két hete az orfűi mező közepén reggeliztünk, itt megy 500 HUF egy csokor, és inkább elepedek, de akkor sem veszem meg

urr 2011.03.30. 10:53:41

Uhh, ez a végén belinkelt reklám nagyon durva :) Tudom, hogy vidéki lelőhelyeket kerestek, de legutóbb a Fény utcai piac első emeleti sajtosánál vettem nagyon friss parmiggiano reggianót. Magyarországon még nem nagyon kaptam ennyire frisset, isteni volt! Az árára sajnos nem emlékszem, de valószínűleg elég drágán mérik, a helyből adódóan.

MetálFater (törölt) 2011.03.30. 11:16:55

@kontratenor:

Ha veszed a fáradtságot, és elmész a Tési fennsíkra, ott ingyen és bérmentve szedhetsz magadnak, akár tonnaszámra...

Mi is ott szedjük az asszonnyal.

magyar bucó 2011.03.30. 11:22:53

@urr:
"nagyon friss parmiggiano reggianót"

Ezt nem értem. Hogyan lehet nagyon friss egy 12-24 hónapig érlelt sajt?

kontratenor 2011.03.30. 11:30:21

@MetálFater:
Nem az a bajom, hogy nem tudom, hol szerezzem be.
Az a baj, hogy helyben nincs (ingyé).

maestro1 2011.03.30. 12:35:16

@magyar bucó: @kontratenor: úgy, hogy nem állott, "rágós", hanem omlós, széttöredezik, ahogy vágod. Na, nehéz elmagyarázni, de ha ettetek volna állottat és nem állottat egymás után, akkor értenétek.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.04.07. 22:26:47

a 20 dekás vákuumcsomagolt parmezán egyáltalán nem jelent kompromisszumot, mivel olaszországban is többnyire így veszik az emberek a boltban. teljesen ugyanaz a sajt mint amit egyben, tömbben árulnak, semmivel sem rosszabb, sőt tovább friss marad, nem szárad ki. az egyes márkák között sincs nagy minőségi/ízbéli különbség, mivel nagyon szigorú előírások vannak a készítésekor mind az alapanyagok mind a technológia terén. a lényeg, hogy eredetvédett D.O.P. sajt legyen.
pécsett a metróban érdemes venni ha nagyfogyasztó vagy, kilós tömbökben adják 6-7 ezerért levákuumozva. ha átlagos fogyasztó vagy, akkor meg ott a húszdekás. minden nagyobb tesco, spár vagy aldiban kapható parmiggiano és grana padano is. de a napokban nyílt a színháztéren a corso aljában egy a pesti kulinárishoz hasonló gourmet-bolt ahol a parmezán mellett bivalymozzarella vagy pármai sonka is van, sőt a legjobb minőségű bronzpréssel készített olasz tészták is kaphatók.
süti beállítások módosítása