Bűn, vaj, csokoládé

A csokoládé függőséget okoz. Gondoljunk Gombóc Artúrra, a gyerekkor csokis bűnösére. Nyugtassuk magunkat azzal, hogy a csokinak történelmi múltja van. Hol varázserőt tulajdonítottak neki, hol a káros szenvedélyek közé sorolták, de mindig is a titkos falánkság egyik főbűne volt. Kéjes és szenvedélyes, tiltott gyümölcs a mai fogyókúraközpontú világunkban. És bűvészkedhetünk akárhogy, süteményben is csak önmagáért kerül, mint a brownie, ami kihozza a csoki minden erényét. Több mint száz éve.

A keksz és sütemény közötti átmenet brownie-t elsőként a 19. század végén említik szakácskönyvben, az első valódi, publikált recept 1904-ből való, és az Egyesült Államok területéhez kötődik. A Boston brownie-ként is emlegetett sütemény egy bostoni főzőiskola 1906-os szakácskönyvében is szerepelt. A brownie a maga egyszerűségével és eszetlen csokisságával maga az amerikai álom csoda.

Manapság a brownie fénykorát éli, a fogyókúrában és diétában tobzódó mindennapokban különben kell egy kis depressziócsökkentő, idegstabilizáló szer. Ha van egy alapreceptünk, sokféle úton elindulhatunk, hogy beteljesítsük az ízlésünknek megfelelő csokis utazást. Egy rövid és érdekes összefoglalót találhattok itt arról, hogy milyen brownie-kategóriák léteznek. (Hogy pc-k legyünk, a kis szőke nélkül azonban nem lenne teljes a kör, ráadásul sok helyen a blondie-t helytelenül a brownie fehér csokis változatként ismerik. Holott a blondie barna cukorból és csokoládé nélkül készül.)

Születését nem véletlenül övezik legendák. Az egyik ilyen szerint egy szakács kifelejtette a sütőport, amikor csokoládétortát készített. (Mi holnap pont egy sütőporos változatot közlünk majd, tesszük ezt a hozzáadott gyümölcs miatt is). Egy másik úgy szól, hogy egy bostoni szakács a keksz tésztájához véletlenül olvasztott csokoládét kevert, amely így puhábbá vált, amikor viszont megkötött a csoki, töménységével átmenetet képezett a keksz és a sütemény között.

A brownie-t azonban nem kell túlbeszélni, rendkívül egyszerű sütemény, kezdőknek igazi mámoros sikerélményt okozhat. Két dolgon áll vagy bukik a dolog, olyanok ezek, mint a nagymama titkos feljegyzései a foltos szakácskönyv sarkán. A csokoládén és a vajon ne spóroljunk pénzt. 

A lényeg ugyanis a magas kakaótartalom (persze étcsokoládéról beszélünk), amivel arányosan növekednek az árak. (Nyilván a márkásabb csokikat az ember szívesebben fogyasztja önmagában a hátsó szoba sarkában egyedül). Az „elefántos” csoki 80 százalékos kakaótartalmával már viszonylag elérhető áron kapható, de ötven fölött a hazai szeretematibi is megteszi. (Rátaláltam egy lengyel csokira, 90 százalékos kakaótartalmú és 300 pénz, magam sem akartam elhinni, súlyra kevesebb persze. Gyors tesztelés otthon a szoba hátsó sarkában, egészen jó, mehet a sütibe, még szerencse, hogy whollosi nem járt arra.)

A másik kényes ügy a vaj. Ne is próbálkozzunk margarinnal. Még akkor is, ha kettőt egy áráért, ha a hazai boltokat a margarinok borítják be, és nehéz jó vajra akadni. Szűk kis polcokon azért remek belga vajakat fedezhetünk fel, de maradhatunk a zsírosabb magyar változatoknál is. Nagy vonalakban tehát ennyi, a többi hozzávalónak a gusztusunk szab határt.

A brownie gyümölcsös változataihoz általában egy kicsit több lisztet adunk, valamint kevés sütőport is tehetünk, mivel a gyümölcs megváltoztathatja kissé a tésztánk állagát. Ezért piskótás meggyes brownie-t készítettünk, hogy egész pontosak legyünk. Holnap jön a receptünk, addig szedjük össze a bátorságunkat, és hallgassunk oompa loompát.

(Robert Brownie, Jr. fantasztikus képe innen van, a Bread People mikroblogról, ahol hírességek fejét rakják rá kenyérre. A pedobohóc innen, Wonka és a meleg fickók meg innen jöttek.)


Terjesztem Facsén
a_zseni 4 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr993177953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2011.08.31. 13:34:34

A Charlie es a csokigyar nagyon jo kis film volt!
A csoki az egyik "edesseg", amit szeretek, de csak 80% felett.
Ugy tudom, eredetelileg ajzoszerkent hasznaltak a mayak/aztekok. Szeretkezes, illetve haboruzas elott ittak a keseru fozetet, amit csak ugy voltak kepesek meginni, hogy chilivel vagy pezsmaval izesitettek. Mikor athoztak Europaba, egy apacarend tagjanak jutott eszebe vaniliaval izesiteni, utana pedig logikusnak tunt egy kis cukrot is adni hozza. Na igy talaltak fel a mi csokinkat (Sport szeletet, he-he) :o)
Ja, a vaniliat sem csak edessegekbe lehet hasznalni am! Kedvenc receptjeim koze tartozik a vanilias lazac, es a csokis-chilis kajak:
dibbuk.blogter.hu/302544/vanilias_lazacderek_kokusztejben_safranyos_basmati_rizzsel
www.mindmegette.hu/chilis-csokis-csirke.recept
Nalunk a Borsso Bistroban lehet szinte folyamatosan talalni valamilyen csokival keszitett kajat, ami nem edesseg:
divany.hu/gasztro/2011/07/12/csokolade_vacsorara_negy_fogasban/
Kicsit hosszura sikerult a hozzaszolasom, de a csoki az egyik kedvenc fuszerem!
A brownie-t tenyleg nem nehez elkesziteni, ezert is csodalkoztam el azon, hogy a hipermarketekben arany araban lehet kapni brownie-mix port :o)))

vallásos · http://gasztroszex.blog.hu/ 2011.09.01. 08:23:32

No de láttad-e a Charlie és a csokigyár eredeti verzióját? Érdemes megnézni, mert kifejezetten beteg (www.imdb.com/title/tt0067992/). Ehhez képest Johnny Depp-ék sokat finomítottak.

Kis mellékes, nekem csokiból jöhet bármilyen mennyiség, de a vaníliától egyszerűen kihullik a maradék kis hajam is.

Attilajukkaja 2011.09.01. 10:38:25

@vallásos:
Ha tolem kerdezed, akkor nem lattam. Nem is tudtam rola. Koszi a linket, ugy latom, az egesz film megtekintheto online:
www.megavideomovies.net/2010/04/watch-willy-wonka-chocolate-factory.html

Vaniliara csak annyit mondok, hogy izlesek es pofonok :o)
Van meg egy olyan fuszer, amit nalunk feltetlenul az edes izzel tarsitanak, pedig a kozel-keleti vagy indiai konyhaban husokhoz, zoldsegekhez sokat hasznaljak: a fahej. De hasonlo cipoben jarunk az anizzsal, szegfuszeggel vagy a kardamonnal is. Batrabban, kreativabban kellene bannunk ezekkel a fuszerekkel. Mondom ezt ugy, hogy a csillaganizst pl. en nem szeretem.
www.recipetips.com/recipe-cards/t--2396/honey-baked-ham-with-cloves.asp
www.sooogood.org/iraqi_food_recipes/cardamom_rice.html
www.epicurious.com/recipes/food/views/Grilled-Sirloin-Steak-with-Anise-Basil-Butter-12434
www.youtube.com/watch?v=vux-uIVGBSE

Attilajukkaja 2011.09.02. 17:26:14

Ez a Bread People milyen kreativ, de egyben beteg, undorito oldal is!!!!!! :o)))
süti beállítások módosítása