Lányok a konyhából: Őszibarack

Ha a lekvárral nem is akarunk pepecselni, pálinkát azért főzessünk belőle.

A sok barackféle miatt persze kell a megkülönböztető előtag, pedig az őszibarack legtöbb fajtája már egész szépen beérik a nyáron. A gyümölcs élettani hatásai kiválóak, egyrészt mert nagy a folyadéktartalma. A nektarin, vagy kopasz barack szintén őszibarack, és majdnem a legerotikusabb gyümölcs.

Mint oly sok jó dolog, a barack is Kínából származik, a középkorban már egészen sok fajtája volt ismert Európában, elterjedésért pedig sokat tettek a szerzetesek. Kínában sok népmesének főszereplői a halhatatlanság barackjai. Ahogy a japánoknál a cseresznyefa virágát, úgy Kínában a barackfáét nagyon sokra becsülik: úgy tartják, hogy tele van életerővel, de a varázslók is előszeretettel használják a gonosz szellemek ellen védekezésül. (Szerencsésebbek, mint Momotarō, beleszületnek.) Mindenestre Ázsia legtöbb országában tisztelik és szeretik az őszibarackot, mint a tavasz hírnökeit, sőt bonsai fákat is nevelnek belőle.

Azt tudtátok, hogy inkább testvére a mandulának, mint a kajszinak, sőt gyakran rá is oltják utóbbit előbbi fáira?A Super Marioban amúgy Őszibarack hercegnőt (Princess Peach) kellett megmenteni, ha elfelejtettük volna, emlékeztetnek az IDDQD-n.

(A kép innen.)


Terjesztem Facsén
whollosi Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr993148321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása