Egy a nép, egy az étel
Bármennyire is szeretnénk, a paprikás krumpli kicsit sem hungarikum (persze lehet magunkra erőltetni, mint a rovásírást, de minek), van másoknak is. Ha jobban belegondolunk, egyidejű kialakulása a paprikát, krumplit használó népeknél csak idő kérdése. Hogy miért? A krumpli mindenhol megterem, zöldséget keríteni nem nagy feladat, és valami maradék kolbászvéget mindig elő lehet szedni a kamrából. Szegény ember gazdag eledele, mint a kőleves.
Tisztességes gyerektábor, családi kempingezés nem telhet(ett) el anélkül, hogy a tábortűz mellett a fater vagy a camp-leader ne venné fel a menübe a paprikás krumplit. Azokban a vad években, amikor először indultak meg a magyar családok hullámai a horvát tengerpartra, nem volt olyan anyuka, aki ne vágott volna be az opelasztra hátuljába egy zsák krumplit, paprikát, paradicsomot, hogy a halak, a kalmárok, meg szkampók helyett igazi paprikás krumplit és lecsót főzzön az apartman tűzhelyén, mert nemhogy a férjeura, de a gyerekek sem esznek mindenféle tengeri vacakot.
Talán éppen népszerűsége és egyszerűsége miatt, de a paprikás krumpli a menzákat és üzemi étkezdéket (újabban a csúcséttermeket, nagyon helyes) leszámítva nem tört be a vendéglátóhelyekre. Pedig az egyik legszebb jolly-jokere lehetne a piros-kockás terítős kisvendéglőknek, ha nem hát nem, marad a házi királyság.
Hogy mire a sztárság? Mert laktató, mint a gulyás, olcsóbb, mint a pörkölt, és egyszerű elkészíteni. Egyszerű krumplihoz némi kolbászt adva uras lakomát csaphatunk. Papíron mindenki el tudja készíteni, mégis kevesen csinálják jól. A családi hagyományokra hivatkozva lehet (és valljuk be, kell is) ragaszkodni a vadhajtásokhoz, de egyszer legalább illik komolyan venni magunkat. A jó paprikás krumpliban nem fő szét a burgonya, nem tocsog vízben, a kolbász nem uralkodik az ízeken, nem savanyú és lecsós a sok paradicsomtól. A bográcsos elkészítés külön kihívás, otthon a konyhán némileg egyszerűbb a dolgunk, de azt a néhány szabályt be kell tartani.
Azért rendszeres időközönként elborít a lendület, s ha megvan a helyes csillagállás, tehát minden hozzávaló elérhető a konyhán, akkor már pucolom is a krumplit. Nem szétfövőt, hanem keményen maradót, mondjuk újkrumplival kezdjük a barátkozást, aztán disznózsír az alap, házi kolbász, feszes, húsos paprika, kis szalonna néha, meg jó vastagra szelt, zsíros belű fehér kenyér. Zseni persze megint rajtakap, ez túl zsíros, ez túl kolbászos, pedig a lényeg itt azon van, hogy csak annak tűnik, de az arányok, fél óra múlva végül oda lyukadunk ki, hogy felét oda kell neki adni, mert jó. Az uborkát csak hozzáképzeljük, mert az utolsó kettő, féltve őrzött üveget Zseni felmenője papírtáskába csomagolta, ami az első alkalommal kiszakadt.
Recept lesz holnap, a Fekete Hattyút meg moziban nézzétek meg. (A fenti kép innen.)
Terjesztem Facsén
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Hogyan legyünk boldogok? 2011.04.14. 15:09:42
Trackback: Mérhetetlen nagy vágyat érzek az édességek elfogyasztására 2011.04.14. 15:08:32
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
leblebi 2011.04.14. 10:44:45
DDD3 2011.04.14. 14:48:35
DDD3 2011.04.14. 14:54:24
csigafrédi 2011.04.14. 15:01:24
Hogyacsudábane!
@DDD3: Csipetkét nem raktam bele, de uborka nálunk volt. Meg szalonna is.
Elárulja valaki, hogy kicsoda Zseni, vagy majd rájövök magam?
Murderface 2011.04.14. 15:03:47
@leblebi: Ez érdekelne. A húst hogy rakják bele? Csinálnak egy pörköltalapot, és utána a krumpli meg a többi, vagy megcsinálják a paprikás krumplit, és abba rakják bele a husit főni?
Ver Sacrum 2011.04.14. 15:05:16
bazd meg 2011.04.14. 15:05:32
világoszöld 2011.04.14. 15:08:32
csigafrédi 2011.04.14. 15:10:15
Fue · http://www.english-hungarian.com 2011.04.14. 15:16:18
Amúgy egy kaját sem tudnék mondani, amit ne csinálnának más országokban is... persze attól még lehet, hogy van ilyen. De tényleg nem jut az eszembe.
vettmalac 2011.04.14. 15:35:19
szemlelodo 2011.04.14. 15:38:27
Kifejtenéd, miért magunkra erőltetett a rovásírás?
Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.04.14. 15:44:24
-Mi az a paprika?
-Mi az a krumpli?
-Nem mindegy? Csak úgy megkívántam!"
Valószínűleg nem pontosan idéztem, de a lényeg a lényeg. :) A Fekete hattyútól meg kitört a frász, biztos nem veszem még egyszer a szemem elé :)
Kenszei · http://www.pecsiborozo.hu/ 2011.04.14. 15:50:47
Kenszei · http://www.pecsiborozo.hu/ 2011.04.14. 15:51:49
leftear 2011.04.14. 15:54:36
Reflexíjat használtak más népek is, mégis hungarikum, akárcsak a rovásírást, mások nem használták errefelé.
IP-címvadászok kedvence 2011.04.14. 15:59:48
DDD3 2011.04.14. 16:02:05
Kenszei · http://www.pecsiborozo.hu/ 2011.04.14. 16:05:12
valahogy így is van :)
Kenszei · http://www.pecsiborozo.hu/ 2011.04.14. 16:27:49
nem bonyolódnék hosszú és parttalan vitába, nem célom. az egyetemi történelem oktatás keretei között lehetőségem nyílt elmerülni a témában.
csak egy tipp: a wikipedia-val óvatosan.
(igen, látom, hogy ott van a könyv feltüntetve hivatkozásul)
teddybear01 2011.04.14. 16:33:25
Ami pedig a wikit illeti, a fontosabb bejegyzések többé-kevésbé pontosak, de sokan hamisítanak bele, vagy olyan is előfordul, hogy az író téved, és lektor hiányban benn marad a hiba.
Nemrég kénytelenek voltak a szerkesztők minden a szcientológusokhoz köthető ip. címet kibannolni, mert notóriusan belehamisítottak a szócikkekbe.
teddybear01 2011.04.14. 16:35:08
DDD3 2011.04.14. 17:23:14
kvadrillio 2011.04.14. 17:31:37
editpiaffan 2011.04.14. 17:33:36
és persze köménymaggal
másnaposan ez az isten
Desiderata 2011.04.14. 17:38:11
Anyám ezzel ölt gyerekkoromban. Elmondom,hogy csinálta:
olaj, durvára vágott hagyma, kanál pirospaprika,víz, kevés kockára vágott krumpli, némi só, és vagy tett bele kis kolbászt/krinolint, vagy nem. Sokkal több lé van benne,mint a húslevesben. Inkább nem ettem egész nap.
whollosi · http://www.gasztroszex.blog.hu 2011.04.14. 17:43:55
DDD3 2011.04.14. 17:51:49
whollosi · http://www.gasztroszex.blog.hu 2011.04.14. 17:54:04
whollosi · http://www.gasztroszex.blog.hu 2011.04.14. 17:55:07
www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=10902
meg ezt is érdemes, bár ez kevésbé tárgyilagos
www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=23237
DDD3 2011.04.14. 17:56:33
magyar bucó 2011.04.14. 18:00:53
whollosi · http://www.gasztroszex.blog.hu 2011.04.14. 18:01:53
www.diningguide.hu/ettermek/tesztek/?article_hid=5242
és tökre igaz, teljesen őrült egy hely, és kövezzenek meg, amíg ott nem kóstoltam, addig azt hittem ettem már halászlét:)
Spiritmonger 2011.04.14. 18:09:08
Spiritmonger 2011.04.14. 18:10:35
RMP 2011.04.14. 19:08:36
leftear 2011.04.14. 19:11:03
A wiki tényleg olyan amilyen, mindesetre
remélem, hogy "az egyetemi történelem oktatás keretei között" Te is találkoztál Székelyföldön kívüli rovásírás emlékekkel.
De tényleh ne menjünk ennél jobban bele.
leftear 2011.04.14. 19:13:57
"Rovásírást használtak már előttünk például a vikingek, " de azt hívjuk inkább rúnaírásnak. Nagyon távoli rokona a mi rovásírásunknak.
HavocS · http://www.obsidianshell.com 2011.04.14. 19:14:09
Kenszei · http://www.pecsiborozo.hu/ 2011.04.14. 19:14:39
továbbra is csak ezt tudom idézni.
szerintem szimpla félreértés. nem állítottam, hogy csak Székelyföldön használták/léteznek emlékei.
nem nemsiker_s 2011.04.14. 19:39:07
"civilizált országban a paprikáskrumpliban fellelhető nokedliért helyszíni kivégzés az alapbüntetés"
Akkor már jöhet is az agyonlövetés, én ugyanis úgy szeretem